tisdag 5 februari 2013

Lax- och spenatpaj

Väldigt god paj! Receptet kommer från Vår Kokbok (25e upplagan).
Tänk på att pajskalet innehåller kokt potatis, vilket kan vara bra att ha förberett. Har man inte det går det förvisso relativt snabbt att koka dem om man delar dem i små bitar.

Tyvärr har jag ingen bild här.

En paj (3-4 pers):
2-3 (ca 200g) kokta potatisar
50 g smör
2,5 dl vetemjöl
2 krm salt
1 tsk bakpulver
ca 2 msk kallt vatten

Fyllning
ca 250 g färsk eller 150 g fryst bladspenat
1 gul lök
1 msk smör
200 g rökt eller gravad lax
3 ägg
3 dl mjölk
½ tsk salt
peppar
3 msk hackad gräslök
ev 2 dl (75-100g) riven ost

Pajdeg:
Mosa potatisen och blanda den med övriga ingredienser, för hand eller i matberedare.
Kavla eller tryck ut degen i en form så att den täcker formens botten och kanter.
Nagga botten med en gaffel och låt stå i kylen ca 15 min.

Fyllning:
Grovstrimla den färska spenaten eller tina och pressa ur vätskan ur den frysta.
Skala och hacka löken fint.
Fräs spenat och lök i smör någon minut.
Strimla laxen.

Lägg lök, spenat och lax i pajformen.
Vispa ihop ägg, mjölk och kryddor och blanda ev. i riven ost. Häll det i pajpormen.
Grädda i nedre delen av ugnen tills äggsmeten stelnat och fått färg, ca 40 min.

Servera gärna med en sallad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar