tisdag 30 oktober 2012

Paj med köttfärs- och grönsaksfyllning

Vilken god paj! Receptet kommer från "Vår Kokbok".



6 port:
Pajdeg
3 dl vetemjöl eller 1,5 dl vetemjöl + 1,5 dl grahamsmjöl
½ tsk salt
125 g smör
2-3 msk vatten

Fyllning
1 gul lök
1-2 vitlökklyftor
1 morot
3 dl vitkål
1-2 msk smör
ca 400 g nöt-, älg- eller blandfärs
1 dl vatten
2 tsk torkad oregano
1 tk torkad timjan
1,5 tsk salt
½ tsk peppar
2 ägg
2 dl mjölk
3 dl (ca 125g) riven lagrad ost

Börja med pajdegen:
Mät upp mjöl och salt i en skål.
Lägg i kylskåpskallt smör, skuret i små bitar.
Finfördela fettet i mjölet med en gaffel, med fingertopparna eller i matberedare till en smulig massa.
Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg.
Kavla eller tryck ut degen i en form så att den täcker formens botten och kanter.
Nagga botten med en gaffel och låt stå i kylen 15 min.

Gör fyllningen:
Skala löken och hacka den fint.
Skala moroten och riv den grovt.
Strimla vitkålen fint, gärna med en osthyvel.
Låt fettet bli ljusbrunt i en gryta.
Fräs löken någon minut.
Tillsätt köttfärsen under omrörning och stek tills den är jämnt grynig.
Tillsätt morötter, vitkål, vatten, örter och kryddor och rör om.
Koka under lock på svag värme ca 15 min.
Smaka av.

Vispa ihop ägg och mjölk. Salta och peppra.
Lägg fyllningen i pajformen.
Häll på äggstanningen och strö över riven ost.
Grädda ca 40 minuter.
Servera med en sallad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar