2 port:
1 pkt fryst björnbär, ca 225 g
1 tsk smör
1 msk flytande honung
2-4 kulor mangosorbet
Två kvistar citronmeliss till garnering
Smär smör i en teflonpanna och rör ner honungen. Tillsätt de frysta björnbären och värm 2-3 minuter under omrörning.
Fördela i två skålar, toppa med sorbetkulorna och garnera med citronmeliss.
Mangosorbet
4-6 port:2 stora mogna mangofrukter (eller två paket fryst mango á 250 g)
2 msk citronsaft
en nypa salt
2 dl socker
2 dl vatten
2 äggvitor
Skala mangofrukterna med en vass kniv. Håll de gärna över en skål så att eventuell saft kan tas tillvara och användas. Skär loss fruktköttet från kärnan och lägg det (eller den frysta mangon) i en matberedare eller en mixer. Tillsätt den tillvaratagna mangosaften, citronsaft och salt och kör till en slät puré.
Blanda socker och vatten i en kastrull och värm upp försiktigt under omrörning tills sockret löst sig. Låt koka upp, lyft av från plattan och låt svalan lite. Häll ner sockerlagen i mangopurén och blanda väl. Låt svalna och ställ sedan i kylskåp tills smeten kallnat, ca 2 timmar.
Vispa upp äggvitorna till ett fluffigt skum. Vänd försiktigt ner dem i den kalla mangosmeten.
Med glassmaskin:
Kör smeten i maskinen enligt tillverkarens anvisningar.
Utan glassmaskin:
Frys ner smeten i en burk 2-3 timmar. Rör med en gaffel eller kör i matberedaren så att den blir fluffig. Ställ in den i frysen igen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar