lördag 21 april 2012

Smulpaj från Leva Kungslador

Här är det framför allt smuldegen jag vill framhäva. Det här är verkligen en efterrättsfavorit! Smuldegen känns rejäl, på ett positivt sätt, tack vara solroskärnorna och havregrynen. Kanelen gör pajen extra god! I ursprungsreceptet är det rabarberpaj, men jag har även provat med äppe istället, vilket gick precis lika bra. Då behöver man dock inte alls lika mycket socker och mjöl till fyllningen. Receptet kommer från tidningen "Baka", nr. 3, 2011.


Receptet ger ett stort lerfat för 20 personer (eller 2 pajformar), men kan halveras för att passa en mindre, vanlig pajform.

Fyllning
1 kg rabarber
½ dl vetemjöl
1 dl ströstocker

Smuldeg
150 g smör
2 dl strösocker
3,5 dl havregryn
2 dl solrosfrön
2 msk kanel

Värm ugnen till 200 grader.
Skär rabarbern i bitar, blanda dem med vetemjöl och socker på ett stort ugnssäkert lerfat, eller i två pajformar.
Blanda alla ingredienserna till smuldegen i en bunke och fördela degen jämnt över fyllningen.
Grädda i ca 25 min.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar