onsdag 25 april 2012

Grönkålssoppa med pocherat ägg

Den här typen av soppa har jag aldrig känt mig lockad av. Men nu var det alltså dags att testa. Snacka om överraskning, det var faktiskt riktigt gott! Det här receptet är hämtat från "Vår Kokbok". Jag serverade också knäckebröd till soppan.



2 port:
200 g fryst grönkål
5 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 msk vetemjöl
en klick smör
salt och peppar
1-2 tsk torkad timjan
2 msk hackad gräslök
ägg att pochera

Koka upp 4,5 dl av vattnet och buljongtärningen.
Lägg i grönkålen otinad och låt den tina i buljongen.
Rör ut mjölet med resten av vattnet till en slät redning. Häll den i soppan under omrörning och låt koka ca 5 min.
Tillsätt fettet och smaka av med salt, peppar, timjan och ev. hackad gräslök.

Pocherade/förlorade ägg (precis samma sak - två olika namn)
Ägg som ska pocheras, d.v.s. kokas utan skal, måste vara färska, annars flyter vitan ut för mycket. Pocherade ägg ska ha gulan täckt av vitan runt om.
Häll 4-5 cm catten i en låg, vid kastrull. Tillsätt 2 tsk salt per liter vatten.
Tillsätt 1 krm ättiksprit (12 %) eller ½ tsk vinäger som gör att ägget lättare håller ihop.
Låt vattnet koka upp.
Minska värmen så att vattnet bara sjuder.
Knäck ett ägg i taget i en kopp och låt det försiktigt glida ner i vattnet.
När äggvitan stelnat efter 2-3 minuter är äggen färdiga. Ta upp dem med en hålslev.

1 kommentar:

  1. All sådan här soppa är ju super gott!! Spenat, grönkål, nässlor!!!

    SvaraRadera