torsdag 1 mars 2012

Stuvad blomkål

En rejäl portion stuvad blomkål kan vara en alldeles lagom kvällsmat. Gott och framför allt underskattat! Om man vill kan man såklart servera med t.ex. stekt fläsk, bacon, korv, köttbullar o.s.v., men jag tycker det är supergott, och alldeles tillräckligt, som det är. Receptet är taget från Vår Kokbok.



500-750 g blomkål
3 msk vetemjöl
4 dl mjölk
1 msk smör
salt och peppar
(muskotnöt)
hackad persilja

Dela blomkålen i små buketter.
Koka upp vatten och salt och koka kålen nätt och jämnt mjuk under lock, 3-7 min.
Häll bort spadet och låt kålen rinna av väl, annars blir stuvningen för tunn.

Gör stuvningen med enbart mjölk. Om man använder kålspadet blir den gråaktig i färgen.
Rör ut mjölet med lite av den kalla mjölken i kastrull. Tillsätt resten av mjölken och fettet.
Koka upp under omrörning och låt sjuda ca 5 min. Rör med jämna mellanrum.
Smaksätt med salt och peppar och ev riven muskot.
Lägg i kålen och värm stuvningen.
Blanda ner/strö över hackad persilja.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar