onsdag 14 mars 2012

Gjutjärnssallad med rödbetor och renskav

Det här receptet är hämtat från ICAs tidning buffé (nr 2, 2012). Det var helt en helt okej rätt, framför allt p.g.a. de smarrigt sura lingonen. Jag tog dock bara vanlig isbergssallad och så uteslöt jag löken...



4 pers:
1 liter vatten
4 rödbetor (400 g)
2 tsk socker
2 msk ättiksprit (12%)
2 rödlökar
6-8 cm purjolök
1 pkt fryst renskav (250 g)
200 g skogschampinjoner
ca 100 g roman- eller cosmopolitansallad
1 dl plockad persilja
½ dl frysta lingon
rapsolja, salt, peppar

Koka upp 1 liten vatten, socker, ättika och 1 tsk salt i en kastrull.
Lägg i rödbetorna och koka dem mjuka under lock. Häll av.
Gnid av skalet på rödbetorna under rinnande kallt vatten. Skär dem i klyftor.

Skala, dela och skär rödlöken i strimlor.
Ansa och skär purjolöken i strimlor.

Fräs renskavet i en stekpanna, gärna gjutjärn, i 3 msk olja.
Lossa skavbitarna från varandra och finfördela dem under stekningen.

Lägg i champinjonerna, gärna hela, och låt dem få färg.
Tillsätt 1 msk olja och rödlöken, fräs ytterliggaren någon minut.
Blanda i purjolöken och ta pannan från värmen.
Krydda med salt och peppar.

Tillsätt rivna salladsblad och persilja när fräset svalnat något.
Blanda ner rödbetor och strö över lingon.

Servera genast.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar