torsdag 9 februari 2012

Pizzabullar

I det här fina vädret är det ju perfekt med en picnic! Eller lite fika under skridskoåkningen, skidåkningen, långpromenaden, eller vad man nu gör. Pizzabullar är ett perfekt vintermellanmål som är smidigt att ta med sig ut, och med en termos varm choklad till så blir utflykten fulländad!
Bullarna går utmärkt att frysa och sedan tina i rumstemperatur, ugn eller försiktigt i micron.
Receptet jag har använt den här gången kommer från alltommat.se. Det stod att det skulle bli 24 bullar, men här blev det 45... Jag tycker det är bättre med fler, lite mindre, än med färre jättestora. Men det är ju en smaksak.



24-40 st, beroende på storlek:

Deg:
50 g jäst
50 g smör eller olja
5 dl mjölk
1 tsk salt
13 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Pizzasås:
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 msk olja
500 g passerade tomater
2 tsk strösocker
1 tsk oregano
1 tsk salt
Fyllning:
200 g rökt skinka
200 g riven ost
Pizzasåsen (receptet ovan)
Till pensling:
1 ägg
2 tsk oregano

Deg:
Smula jästen i en bunke.
Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till 37 grader. Häll det över jästen och rör tills den löst sig.
Blanda i saltet.
Mät upp mjölet och blanda det med bakpulvret. Tillsätt det och arbeta degen smidig.
Låt jäsa 30 min under duk.

Pizzasås:
Hacka lök och vitlök och färs i en kastrull med olja.
Tillsätt övriga ingredienser och koka sakta ihop såsen, ca 10 min.
Låt svalna.
Sätt ugnen på 225 grader.
Ta upp och arbeta degen en stund på mjölat bakbord.
Dela degen i två delar och kavla ut varje del till en rektangel, ca 45x25 cm (om rektangeln blir lång och smal blir det fler, mindre bullar. Om rektangeln blir kort och bred blir det färre, större bullar).
Låt de utkavlade rektanglarna jäsa under duk ca 15 min.

Finhacka skinkan och riv osten.
Bred ut 1,5 dl pizzasås på varje rektangel och fördela skinkan och osten jämnt över degen.
Rulla försiktigt ihop från långsidan.
Skär rullarna i lagom stora bullar och lägg dem på bakplåtspapperklädda plåtar.
Pensla bulalrna med ägg och strö över oregano.
Grädda 12-15 min.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar