onsdag 15 februari 2012

Helstekt fläskfilé med hasselbackspotatis och hemgjord bearnaisesås

Här är det främst bearnasisåsen jag vill framhäva. Bearnaisesås är nog min absoluta favoritsås. Den här varianten är väldigt enkel. Att göra riktigt bearnaise kan vara ganska meckigt, men den här "fusk"-varianten (dock fortfarande hemgjord!) är kanonbra! 50 g smör till 1 äggula är bra att komma ihåg.

Potatisen är inte riktigt vanlig hasselbackspotatis, utan jag provade lite av det som Sophie gjorde i Halv åtta hos mig (vecka 5, 2012).

Fläskfilé har jag lagt upp bloggen innan. Då var det mer välarbetat. Den här gången blev det helt vanlig helstekt filé utan extra smaksättning.


4 port:

Potatis:
12 potatisar
2 vitlöksklyftor, pressade
hackad rosmarin
½ - 1 dl olja

Kött:
1 fläskfilé
smör
salt och peppar

Bearnaisesås:
4 äggulor
200 g smör
vitvinsvinäger
dragon


Potatis
Sätt ugnen på 225 grader.
Blanda vitlök, rosmarin och olja.
Skär av ena änden på varje potatis och ställ de upp.
Skiva dem, dock inte helt igenom. Potatisskivorna ska sitta ihop i botten.
Ställ potatisarna i en form och häll oljeblandningen över.
Sätt in i ugnen.
Ös, med jämna mellanrum, oljan över potatisen.
När man tagit ut fläsfilén från ugnen kan man sätta igång grillfunktionen på ugnen så att potatisen får med färg. Se upp så den inte bränns bara.
Känn med en provsticka när potatisen är klar.


Fläskfilé
Bryn fläskfilén i stekjärnet så att den får fin färg.
Lägg den i en form, sätt i en termometer och ställ in den i ugnen, bredvid potatisen.
Filén är klar vid 70 grader. Vill man ha den något rosa räcker det med 65-68 grader.
Ta ut den när den är klar och lägg över aluminiumfolie.
Det gör inget om köttet blir klart före potatisen. Personligen tycker jag det räcker att filén är ljummen.


Bearnaisesås
Smält smöret och låt det svalna något.
Lägg äggulorna i en hög, smal skål.
Häll försiktigt ner smöret i en fin stråle i äggulorna, medan du mixar det hela med en stavmixer. Ta bara lite smör i taget så att det inte skär sig. Såsen tjocknar efter hand.
Smaksätt med en skvätt vitvinsvinäger och dragon.

Om såsen skär sig kan man prova skvätta i några droppar kallt vatten. Man kan också ta en ny äggula i en ny skål och försiktigt hälla i den skurna såsen medan man mixar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar