lördag 7 januari 2012

Spättaturbaner i örtagårdssås

Det här är en ganska trevlig variant med spätta. Receptet finns på ICA:s förpackningar med fryst spätta.

I originalreceptet gör de en bottenredning, d.v.s. strör vetemjölet över den frästa löken och späder sedan med vätskan. Själv tycker jag det är mycket lättare att göra en toppredning, d.v.s. först koka upp vätskan och sedan röra ner maizenamjöl som är utspätt med vatten.

Maizenamjöl använder jag eftersom det går fortare. Vetemjöl måste koka typ 5 minuter för att mjölsmaken ska försvinna. Det går såklart bra att göra vilket som, med vilket mjöl man vill.



5-6 port:
800 g rödspätta
1 tsk salt
½ tsk citronpeppar
1 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
1 msk smör
2,5 dl vatten
1 dl grädde
1-2 msk citronsaft
2 msk mjöl
1 tsk salt
½-1 krm cayennepeppar
1 dl hackade örter, t.ex. dragon, persilja, basilika

Skär spättafiléerna mitt itu på längden.
Strö över salt och citronpeppar och rulla ihop dem.
Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs båda löksorterna i smöret.
Häll i vatten, grädde och citronsaft.
Rör ner redningen (=mjölet utspätt i vatten) och låt koka upp.
Smaka av med salt och peppar och rör ner örterna.
Ställ ner spättaturbanerna i såsen och låt sjuda 5-7 minuter under lock.

Servera med kokt potatis och ärter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar