måndag 30 januari 2012

Lax med basilikaquinoa

Det här receptet är hämtat från boken "Paulúns GI-månad". Väldigt fräscha smaker och piffigt med oljan. Jag hade dock inte så mycket basilika hemma, men jag blandade basilika, dill och persilja så att det blev örtolja istället. För att tallriken skulle se ännu piffigare ut så använde jag quinoa tricolore.



4 port:
4 laxfiléer
skal från 1 citron
flingsalt och svartpeppar

4 port quinoa (okokt)
1 tsk örtsalt
en näve mâchesallat
10 körsbärstomater, halverade
(20 kärnfria kalamataoliver om man gillar det)

Basilikaolja:
2 msk hackad basilika
3 msk olja (oliv eller raps)
1 msk citronsaft
1 pressad vitlöksklyfta
½ tsk salt

Lägg laxen i en form och strö citronskal, salt och svartpeppar över.
Stek i mitten av ugnen på 200 grader tills innertemperaturen är 55 grader (ca 15 minuter).

Koka quinoan enligt anvisningarna på förpackningen. Smaka av med örtsalt.

Rör ihop basilika, olja, citronsaft, vitlök och salt.

Om man vill kan man blanda quinoan med basilikaoljan och röra om ordentlig och sedan tillsätta tomater, salladsblad och ev. oliver. Jag servade dock salladen för sig och ringlade oljan över quinoan på tallriken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar