lördag 7 januari 2012

Köttfärslimpa och sås

Igår blev det helt vanlig köttfärslimpa från Vår Kokbok. Eller nästan helt vanlig i alla fall, jag hade älgfärs.


4 port:
400 g färs
4 msk ströbröd eller havregryn
1,5 dl mjölk
1,5 tsk salt
1 ägg
1 krm peppar
2 msk finhackad (och ev. fräst) eller riven lök
3 tsk torkad oregano
2 msk smält smör eller margarin
1 msk soja

Ugn: 200 grader
Blanda ströbröd och mjölk och låt svälla 10 min.
Lägg i färs och salt och blanda väl.
Rör ner ägg, peppar, lök och oregano.
Forma till en limpa i en ugnssäker form eller långpanna.
Pensla med fett och soja.
Sätt in mitt ugnen och stek tills innertemperaturen är ca 68 grader.

Servera med kokt potatis, kokta morötter, lingonsylt och sås.


Det här är min snabbvariant av "vanlig brunsås":

Mjölk
Buljongtärning
Maizenamjöl
Soja
Grädde
(Gelé)

Koka upp lagom mycket mjölk och lägg i en bit buljongtärning.
Vispa ut lite maizenamjöl med en skvätt kall mjölk/vatten och häll ner i den varma mjölken till önskad tjocklek.
Smaka av med soja, lite grädde och ev. lite gelé.
Eftersom både buljongtärningen och sojan är salt så behövs inget extra salt.
Om man har sky i formen från köttfärslimpan så kan man absolut hälla i det också för extra smak.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar