måndag 5 december 2011

Viltgryta

Den här viltgrytan är supersmarrig! Krämig, enkel och god. Den kräver dock lite planering eftersom köttet ska marineras ett dygn. Sedan tar det ungefär 1,5 timme att tillaga den. Men det är det värt! Eftersom vi kommer att ha detta som matlåda också så föredrar vi att servera ris till. Potatis blir inte gott att micra...



Jag hade bara 450 g kött, men tog lite extra morötter och svamp, och det räckte precis till 6 portioner.

600-700 g kött, gärna älg
3 dl rödvin
2 msk olja
½ tsk grovmalen svartpeppar
1 tsk salt
1-2 tsk krossade, torkade enbär
1 smulat lagerblad.

2 msk vetemjöl
½ dl vatten
1 dl grädde
Ev. mer vätska

200-400 g färska champinjoner
2-3 gula lökar
2-3 morötter

soja
gelé


Lägg köttet i en påse tillsammans med rödvin, olja, peppar, salt, enbär och lagerblad. Låt stå i rumstemperatur ca ett dygn.
Sila och spara marinaden. Torka av köttet, bryn det och lägg det i en gryta.
Häll över marinaden och koka under lock på svag värme ungefär en timme, tills köttet är nästan mört.
Dela svampen och löken i lämpliga bitar, fräs och häll sedan ner bland köttet. Tillsätt morötterna, t.ex. skurna i slantar (inte för smala). Vispa ur pannan med lite vatten och häll i grytan. Tillsätt ev mer vätska om det behövs.
Vispa ihop mjöl, vatten och grädde till en redning. Häll ner i grytan under omrörning. Koka ytterligare ca 20 min tills köttet är mört och svampen gett smak.
Smaka av med soja och gelé.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar