lördag 31 december 2011

Potatisgratäng, den fulländade, och fläskfilé

Efter att ha ätit julmat och rester hela julen så blev det äntligen dags att laga "riktig" mat! Och för att tjuvstarta nyårsfirandet lite så blev det potatisgratäng och fläskfilé.


Potatisgratängreceptet är hämtat från Sanna Töringes "Vintermat" och är nog det bästa jag har testat. Den innehåller mycket grädde och mycket ost, och den ska stå länge i ugnen. Just därför blir den alldeles fulländad. Originalreceptet innehåller, som nedan, lika delar vispgrädde och kaffegrädde. Jag hade ingen kaffegrädde hemma utan tog lite mer vispgrädde och en skvätt mjölk i stället.

8 pers:
2 kg potatis
3 dl vispgrädde
3 dl kaffegrädde
6 dl riven lagrad ost, gärna cheddar

2 vitlöksklyftor
1,5 tsk flingsalt
svartpeppar

Skala och skiva potatisen tunt, lägg i en stor skål och blanda med resten av ingredienserna.



Lägg allt i en smord ugnsfast form och sätt in i ugnen på 225°, ca 45 minuter.  
Dra sedan ner värmen till 100°. Gratängen kan då stå ytterliggare en timme i ugnen. Den blir bara bättre av det.

Fläskfilén är väldigt enkel. Marinaden går fort att röra ihop och sen klarar den sig i princip själv.
8 port
1200 g fläskfilé
4 tsk rosmarin
4 msk rapsolja (eller olivolja)
2 msk soja
2 vitlöksklyftor
Blanda alla ingredienser till marinaden.
Lägg alltihop i en påse och marinera i rumstemperatur 3-4 timmar, eller i kylskåp över natten.
Sätt ugnen på 250°.
Om man vill kan man först bryna köttet i ett stekjärn så att det får fin färg.
Lägg köttet i en ugnssäker form och stick i en termometer. Ugnsstek tills innertemperaturen är 70°. Vill man ha köttet något rosa räcker det med 65-68°.  
Krydda med nymald svartpeppar och ev. salt.


Till detta gjorde jag en sallad med:
isbergssallad
gurka
körsbärstomater
morot som jag "skalade" ner
fetaost
granatäpple

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar