söndag 20 november 2011

Raffes julglögg

Det är bara att konstatera att julen närmar sig med stormsteg!
Vill man mysa med egen, hemlagad glögg på julafton så börjar det bli hög tid att sätta till den nu. Den ska nämligen stå och jäsa i ca tre veckor. Det är dock inget att bjuda barnen på eftersom det blir en del alkohol i den...

5 l svagdricka
2.5 kg socker
50 g jäst
0.5 kg russin
0.5 kaffekopp hela nejlikor
1 påse hel kardemumma
2 bitar hel ingefära
5-6 stora, skivade, råa potatisar

Värm svagdrickan ljummen. (koka ej!)
Blanda alla ingredienser i en hink.
Förvara ca 3 veckor med lock på glänt i normal rumstemperatur. Eller med plastfolie, som man stuckit hål i, över. Ju längre den står desto mindre söt blir den, men desto mer alkohol.
Rör med jämna mellanrum, men låt bli att röra sista veckan så att jästresterna sjunker ner till bottnen. Den kommer dock att bli lite grumlig ändå.
Sila genom kaffefilter.
Förvara i kylen, gärna i en flaska.

1 kommentar:

  1. Nu har vi provsmakat årets glögg. Den är precis lika god som förra året. Stark och smakrik! Det här receptet kan jag verkligen rekommendera!

    SvaraRadera