lördag 6 april 2013

Örtmarinerad lax med potatis och hollandaise

Väldigt gott! Jag gör hollandaise på samma sätt som jag gör bearnaise; på det snabba och enkla sättet, med stavmixer. Enda nackdelen med rätten är att man måste planera lite, så att man hinner göra laxen i god tid så att den får stå i marinaden ett tag. Receptet kommer från Vår Kokbok.




2 port:
Lax
2 bitar lax
timjan, ½ dl hackad färsk eller ½ msk torkad
basilika, ½ dl hackad färsk eller ½ msk torkad
1,5 msk vitvinsvinäger
1 tsk salt
lite svartpeppar
½ dl olja
1,5 msk vatten

Hollandaise
150 g smör
3 äggulor
½-1 msk pressad citron
½-1 krm salt
vitpeppar

Till servering
Kokt, gärna pressad potatis
Grönsallad



Lax:
Sätt ugnen på 100 grader.
Lägg laxbitarna i en form och ställ in i ugnen tills laxen är klar (innertemp. ca 55 grader).
Blanda kryddor, vinäger, olja och vatten och häll marinaden över den varma fisken.
Låt laxen svalna, täck över den och låt den stå kallt några timmar.

Hollandaise:
Smält smöret.
Lägg äggulorna i en skål.
Häll ner smöret i en fin stråle och mixa under tiden med stavmixer.
Smaksätt med citronsaft, salt och peppar.

Servera laxen med potatis, sås och en god sallad.

1 kommentar:

  1. Äntligen hittade jag igen mitt borttappade recept på denna lax. Detta är en fantasisk god lax. Bra bjudmat! GÖR DEN! Du kommer att längta efter den. Även gott med aoli till.

    SvaraRadera