tisdag 11 september 2012

Lågtempererad lax med grönsaker i dill och olivolja

Det här receptet kommer från Tom Sjöstedts bok "Toms tips". Det var väldigt enkelt och riktigt fräscht och gott! Rekommenderas! Som jag tidigare nämnt brukar jag dock använda rapsolja istället för olivolja, men det gör man självklart som man vill.


4 port:
Fisk
4 bitar lax à 150-200 g utan skinn
olivolja
salt och svartpeppar

Grönsaker
1 blomkålshuvud
1 bukett broccoli
1 rödlök
2 morötter
1 purjolök
4 dillstjälkar, fint skurna
1 citron, rivet skal
olivolja

Garnering
dillvippor


Värm ugnen till 100 grader. Gnid in laxen med olivolja, salt och svartpeppar. Stick in en stektermometer i en av bitarna och sätt in i ugnen tills innertemperaturen når 40 grader. Tycker man att laxen känns "för ofärdig" kan man låta den gå upp till 50-55, men absolut inte mer, då blir den bara torr och tråkig. Servera laxen kall eller varm.

Ansa blomkål och broccoli och skär ner i mindre bitar. Använd stammen på broccolin också.
Skala rödlök och morötter.
Skiva rödlök, morötter och purjolök i mindre bitar.
Koka upp vatten med rikligt med salt (enligt Tom ska det vara så mycket salt att det känns som havsvatten om du smakar på det).
Koka morötterna i ca 1 minut.
Lägg i resterande grönsaker och koka ytterliggare 1-2 minuter.
Sila bort vattnet och blanda grönsakerna med dillstjälkar, citronskal och "lite för mycket olivolja".
Garnera med dillvippor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar