fredag 27 juli 2012

Pannacotta med bär

Anna och Fanny Bergenström delar med sig av det här receptet i deras bok "Under valnötsträdet". De skriver:

"När man ska ha kalas är pannacotta en både fräsch och god dessert som är ovanligt lätt att göra till många. Egentligen ska en pannacotta, som på italienska betyder kokt grädde, enbart göras av grädde, men den här något lättare versionen är bra mycket godare tycker vi".

De har helt rätt; den här pannacottan var riktigt god!



Till 10-12 små portioner eller 5-6 stora:
6 dl vispgrädde
4 dl mjölk (3%)
5 msk socker
1 delad vaniljstång
4 gelatinblad (6g)
ca 2 dl fina bär till servering.

Koka först upp grädden med mjölk, socker och en vanlijstång som skårats på längden. Sjud sakta under lock i 15 min.
Lägg under tiden gelatinbladen i blöt i kallt vatten.
Ta sedan upp gelatinbladen och lägg ner dem i den varma gräddmjölken. Rör om så att gelatinet smälter.
Ta upp vaniljstången, skrapa ur fröna och lägg tillbaka dem i gräddmjölken. Sila nu ner det hela direkt i en kanna. Låt stå tills det är halvvarmt. Rör om då och då.
Fördela sedan blandningen i portionsformar. Låt kallna och ställ in i kylen.
Vid servering kan man antingen servera pannacottan i skålen och och toppa med några bär, eller kan man doppa nederdelen av formarna hastigt i lite varmt vatten och stjälpa upp pannacottan på tallrikar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar