söndag 18 december 2011

Rotfruktsgratäng med timjan och citron

Riktigt god gratäng. Jag brukar servera med karrékotletter smaksatta med citron också. Friskt och gott!



4 port:
ca 1 kg blandade rotfrukter
2 vitlöksklyftor
1 liten purjolök
3 dl mjölk
2,5 dl grädde
1 tsk salt
1 krm peppar
½ dl färsk hackad timjan
1 citron, rivet skal
3 dl riven ost

Sätt ugnen på 225 grader.
Skala och skiva rotfrukter och vitlök tunt.
Skiva purjolöken.
Koka upp mjölk och grädde och tillsätt salt och peppar.
Lägg ner rotfrukterna och vitlöken och låt sjuda på svag värme tills de börjar bli mjuka. Rör om försiktigt då och då så det inte fastnar i botten.
Rör ner purjolök, timjan, citronskal och hälften av osten.
Häll över i en ugnssäker form och strö över resten av osten.
Sätt in mitt i ugnen 10-15 minuter eller tills gratängen fått fin färg.

Karré:
Stek köttet så det får fin färg. Krydda med salt, peppar och timjan. Pressa saft från en citron över köttet och lägg på ett lock. Låt det koka tills köttet är klart.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar